Podróże z gatunku ‘food & wine’

Turystyka kulinarna szybko się rozwija. Wiele osób chce śladami wielkich mistrzów kuchni poznać świat od kuchni, a jak wiadomo jedzenie i dobry trunek najlepiej łączą ludzi i dają możliwość dobrego poznania społeczności lokalnej, jej kultury i obyczajów. Ludziom nie wystarczają już same zabytki na turystycznych szlakach, od wyjazdów oczekują głębszego poznania otaczającego ich świata. Dlatego wiele biur podróży oferuje wyjazdy turystyczne szlakami jednej z wielu kulinarnych kultur, jak np. kulinarny szlak Gruzji – lokalne jedzenie i gruzińskie wina, smak Węgier – również typowa dla tego kraju kuchnia i tamtejsze wina, tokaje, kulinarny szlak Andaluzji, czyli hiszpańskie tapas, sery, wina, a dla miłośników kawy wyjazd do Kolumbii połączony ze zwiedzanie plantacji kawy oraz pobytem w hacjendzie. Do Francji można pojechać na kurs gotowania, a tym samym poznać wspaniałą kuchnię francuską, a do Szkocji wybrać się na wycieczkę szlakiem historii szkockiej whisky, aby zrozumieć, dlaczego właśnie ten trunek podbił cały świat.

Comments are closed.

Ostatnio dodane
  • Wyprawa a stresWyprawa a stres
    Wiele osób stresuje się wyprawą. Stresujemy się zwłaszcza wówczas, gdy nie podróżujemy zbyt często, gdy na taki wyjazd musimy czekać czasami nawet wiele lat. Wyjeżdżamy w nowe, nieznane nam miejsce. …
  • Ruch turystycznyRuch turystyczny
    Ruch turystyczny inaczej mówiąc czasowe migracje po całym świecie jest niezwykle duży, biorąc pod uwagę ostatnie lata. Ludzie podróżowali po świecie od wieków, jednak nie zawsze przemierzali tak wiele kilometrów …
Strony